Lider Montan International – modulul internațional de iarnă

Cursul pentru obținerea recunoașterii internaționale a competențelor în ghidarea de drumeție montană – International Mountain Leader, lider montan internațional sau ghid internațional de drumeție montană – a ajuns la final, odată cu modulul internațional desfășurat în Slovenia. Cursul a fost structurat în module teoretice naționale, de vară și de iarnă, și examene naționale, cel de iarnă fiind desfășurat în munții Cindrel, iar cel de vară în Cheile Nerei. Pe lângă acestea, au fost și două module internaționale, unul de vară, desfășurat în Macedonia de Nord și unul de iarnă, recent încheiat, ambele constând în provocări eliminatorii pentru cursanți. Problemele ridicate de pandemia COVID-19 au fost simțite și în cadrul cursului de lideri montani internațional, astfel că durata acestui curs a depășit, pentru această promoție din care am făcut și eu parte, doi ani și jumătate.

Totuși, ce este un lider montan și cu ce se ocupă el? Sinonim cu ghid internațional de drumeție montană, liderul montan internațional are competențe în conducerea grupurilor de turiști în drumeții montane din întreaga lume, în zone care nu necesită utilizarea planificată a tehnicilor și echipamentului de cățărare sau alpinism, sub limita zăpezii permanente și sub zonele acoperite de ghețari. Programul de formare pentru profesia de International Mountain Leader este realizat în conformitate cu standardul UIMLA, organizația internațională care reglementează, gestionează și protejează această profesie.

Tematica modulului internațional de iarnă desfășurat în Slovenia a inclus atât recapitularea, cât și evaluarea principalelor competențe profesionale și personale ale unui lider montan internațional. Organizarea unei ture montane, management-ul grupului, gestionarea riscului în condiții de iarnă, deplasarea pe rachete de zăpadă și, firește, nivologia și căutarea victimelor în avalanșă au fost printre cele mai importante aspecte abordate în cadrul acestui modul internațional. Zăpada puțină pentru această perioadă și relieful accidentat al Alpilor Iulieni au fost provocări pentru organizarea turelor de drumeție, utilizarea echipamentului de alpinism fiind necesară în unele zone, iar cunoștințele specifice, chiar dacă nu fac parte din competențele profesionale ale unui ghid de drumeție, ele trebuiesc cunoscute de către orice profesionist montan.

Ca și în cadrul celorlalte module, și de această dată am luat contact cu profesioniști în turismul montan local, vizitând sediul Parcului Național Triglav din Kobarid.

Odată cu încheierea acestui modul de pregătire și evaluare, o nouă generație de lideri montani internaționali români se va alătura membrilor Societății Ghizilor și Liderilor Montani, asociație profesională afiliată internațional. Creșterea numărului de persoane ale căror competențe în ghidarea montană sunt recunoscute internațional, atât prin profesia de High Mountain Guide, cât și prin cea de International Mountain Leader, este dovada faptului că turismul montan românesc se află pe un făgaș bun și că vom vedea schimbări importante în perioada următoare.

Le mulțumesc tuturor colegilor și intructorilor pentru această experiență. Și acum… la treabă!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.