Lider Montan International – modulul internațional de vară

Cursul pentru obținerea recunoașterii internaționale a competențelor în ghidarea de drumeție montană – International Mountain Leader, lider montan internațional sau ghid internațional de drumeție montană – a continuat cu modulul desfășurat în Macedonia de Nord și a avut ca tematică activitățile de vară.

Un lider montan international este acel profesionist instruit și evaluat conform standardului de formare UIMLAUnion of International Mountain Leader Associations. Liderul montan internațional este sinonim cu ghidul internațional de drumeție montană și are competențe în conducerea grupurilor de turiști în drumeții montane din întreaga lume, în zone care nu necesită utilizarea planificată a tehnicilor și echipamentului de cățărare sau alpinism, sub limita zăpezii permanente și sub zonele cu ghețar. Liderul montan internațional nu are, în principiu, competențe în trasee de via ferrata sau în schi de tură, însă unele state pot face excepții de la această regulă.

În România, calificarea de lider montan international este realizată de către Societatea Ghizilor și Liderilor Montani și se obține în urma unui curs cu o durată de minim 2 ani, structurat în module naționale, de vară și de iarnă, evaluări naționale, și în module internaționale, de asemenea, de vară și de iarnă. Recent încheiatul modul internațional de vară s-a desfășurat în Parcul Național Mavrovo din Macedonia de Nord și a avut ca tematică conducerea unei ture în teren montan necunoscut, de la planificare și până la orientarea în teren, micro-navigația și securitatea în teren stâncos, toate în condiții diverse de vreme.

Zona în care s-au desfășurat activitățile a fost de o frumusețe deosebită, zona înaltă a munților Bistra fiind un platou carstic la aproape 2000 de metri altitudine. Vremea diversă, caracteristică sfârșitului de noiembrie, dar și diferențele ligvistice și hărțile fără aplicare turistică explicită au reprezentat o provocare în planificarea și desfășurarea turelor, aspecte care, pentru un lider montan international, nu reprezintă o problemă.

Câteva seri au fost dedicate unor conferințe susținute de asociația profesională a liderilor montani macedoneni pe teme privind turismul montan în Macedonia de Nord, organizarea profesiei și salvarea montană în zona vizitată.

Cursul de lider montan internațional continuă cu ultimul modul, cel internațional de iarnă, care se va desfășura în prima parte a anului viitor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.