Lider Montan International – modulele de vară

Pregătirea pentru calificarea de Lider Montan International durează minim 2 ani și este alcătuită din module de pregătire de vară și de iarnă. În România, cursul este organizat de Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, asociație profesională de profil afiliată internațional.

Formarea profesională este deosebit de importantă pentru un ghid montan, astfel că după obținerea atestatului național, aderarea la o asociație profesională și participarea la modulele de dezvoltare profesională continuă (CPD, continuing professional development), a venit și rândul obținerii recunoașterii internaționale a competențelor, respectiv înscrierea la cursul de International Mountain Leader (IML).

Profesia de Lider Montan International este guvernată de UIMLA – Union of International Mountain Leader Associations și este, alături de profesia de Ghid Montan Internațional, una dintre cele două profesii de ghidaj montan recunoscute oriunde în lume. Totuși, ce este și ce face un Lider Montan International?

Liderul Montan International este acel profesionist care este instruit și evaluat conform standarului de formare UIMLA și este abilitat să conducă grupuri de turiști în orice zonă montană din lume, fără a apela la tehnici și echipament de cățărare sau alpinism. Un Lider Montan International nu are competențe profesionale de a lucra pe ghețari, deasupra limitei zăpezii permanente și în orice altă zonă unde utilizarea corzii este necesară. Competențele unui Lider Montan International nu sunt limitate de altitudine și nici de zăpada sezonieră.

Cu alte cuvinte, Liderul Montan International este un ghid internațional de drumeție montană. Cum drumeția este activitatea principală din Carpați și din oricare altă zonă montană de pe glob, calificarea vine ca o completare firească la competențele naționale certificate prin atestatul de ghid montan.

Un lucru deosebit de important la orice ghid sau lider montan este o modalitate de verificare și consolidare periodică a cunoștințelor, iar cele două profesii de ghidaj montan internațional – Ghid Montan Internațional (UIAGM) și Lider Montan International (UIMLA) – cer ca profesioniștii care dețin aceste atestări să facă parte dintr-o asociație profesională afiliată internațional în cadrul organizației respective și, implicit, să participe la modulele de dezvoltare profesională organizate de aceste asociații. Prin urmare, membrii asociației profesionale sunt verificați și evaluați periodic, asociația asigurându-se astfel că nivelul lor de cunoștințe rămâne mereu la standardul cerut.

Tematicile abordate în cadrul modulelor de pregătire pentru calificarea de lider montan pe timp de vară sunt atât teoretice, cât și practice. În ceea ce privește teoria, s-au prezentat noțiuni legate de managementul grupului, gestionarea riscului în cadrul activităților montane, meteorologie și traversarea torenților. Atelierele practice de vară constau în siguranță în teren stâncos, traversare de torenți și, bineînțeles, navigația în teren montan, amenajat sau neamenajat, cu harta și busola.

Am precizat anterior, în definiția pentru Liderul Montan Internațional, că acesta nu are competențe în zonele unde utilizarea corzii este necesară. Totuși, în cazuri particulare, un lider montan internațional poate utiliza coarda pentru asigurarea turiștilor în zonele unde aceștia necesită o asigurare suplimentară, fiind instruit special pentru aceste situații. Din standardul internațional UIMLA, the IML must have the knowledge and techniques needed to safeguard groups in the mountain as related to real and objective dangers. The IML must be able to use simple equipment, for example a trekking rope, slings and carabiners, but not climbing harness, as a mean of providing security in exceptional circumstances, such as steep ground, rock steps and short stretches of fixed equipment. The IML must be able to safeguard groups when crossing rivers using a variety of appropriate techniques.

Prin urmare, un lider montan internațional utilizează coarda, buclele de chingă și carabinierele în teren stâncos sau acvatic pentru asigurarea turiștilor pe care îi însoțește. Pregătirea practică pentru aceste tematici tehnice constă în exerciții cu un echipament tehnic minim, cu joc de roluri, atât în zone stâncoase, cât și la traversarea torenților.

Navigația montană este abordată atât la nivel micro, într-un poligon cu teren natural variat, cât și la nivel macro, într-o zonă montană veritabilă, în cadrul unei ture de drumeție. În cele două module de vară de până acum, turele au avut loc în munții Hășmaș și în Buila-Vânturarița, două Parcuri Naționale care oferă o varietate incredibilă a biodiversității și peisajelor naturale și eco-culturale. Desfășurându-se în teren montan amenajat sau neamenajat, aceste ture au scopul de a pune viitorul lider montan în situații reale, în care utilizează harta și busola pe timp de zi și de noapte, construiește un bivuac improvizat și ia decizii pentru siguranța grupului pe care îl conduce.

Fiecare modul se încheie cu o evaluare parțială a tematicilor practice abordate, utilă pentru verificarea și corectarea cunoștințelor dobândite până în acel punct. Formarea profesională pentru calificarea de Lider Montan Internațional are o durată totală de minim doi ani, cu module de pregătire de vară și iarnă, evaluate separat, atât locale, cât și internaționale.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.