Lider Montan Internațional – modulele de iarnă

Pregătirea pentru certificarea de ghid internațional de drumeție montană – lider montan internațional durează minim doi ani și constă în pregătire structurată în module de vară și de iarnă, atât în plan național, cât și internațional. În România, pregătirea pentru calificarea de lider montan internațional se face alături de Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, asociație profesională afiliată internațional în cadrul UIMLA.

Recunoașterea internațională a competențelor în domeniul drumeției montane  – International Mountain Leader – este, în opinia mea, o etapă importantă în formarea profesională a unui ghid montan român, Carpații fiind, până la urmă, un paradis pentru drumeții în orice anotimp. Astfel, participarea la cursul de lider montan internațional alături de colegii din Societatea Ghizilor a fost, pentru mine, un pas firesc pe treapta dezvoltării profesionale.

Calificarea de Lider Montan Internațional este reglementată de UIMLA – Union of International Mountain Leader Associations și este, alături de calificarea de Ghid Montan Internațional, una dintre cele două profesii de ghidaj montan recunoscute oriunde în lume. Liderul montan internațional este sinonim cu ghidul internațional de drumeție montană. Firește, se impune întrebarea ce este și ce face un Lider Montan Internațional?

Liderul Montan Internațional este acel profesionist format și evaluat conform standarului de formare UIMLA. El este abilitat să conducă grupuri de turiști în orice zonă montană din lume, fără a apela la tehnici și echipament de cățărare sau alpinism. Un lider montan nu are competențe profesionale de schi, pe ghețari, deasupra limitei zăpezii permanente și în orice altă zonă unde utilizarea corzii este obligatorie, însă o poate utiliza pentru asigurarea turiștilor pe anumite pasaje. Competențele unui lider montan internațional nu sunt limitate de altitudine și nici de zăpada sezonieră. Totuși, în anumite zone și în funcție de asociația profesională din statul respectiv, liderul montan poate avea competențe sporite sau limitate, precum schiul de tură până la nivelul cabanelor în Slovacia, carpatism în România sau nicio competență pe zăpadă în Italia.

Am povestit în articolul anterior despre modulele de vară în formarea națională pentru calificarea de lider montan internațional și, înainte de a trece la cele de iarnă, trebuie subliniat că, pentru a-și păstra calificarea, un lider montan trebuie să facă parte dintr-o asociație profesională afiliată UIMLA, în acest fel asigurându-se că nivelul său de cunoștințe este în permanență actualizat și conform standardului de formare, care este într-o continuă evoluție.

Formarea profesională de iarnă pentru calificarea de lider montan internațional are o latură teoretică și una practică. Teoria a constat în aspecte legate de nivologie și studiul zăpezii, gestionarea riscului pe timp de iarnă, legislație relevantă în domeniu, dar și de teme culturale, precum istoria profesiei de ghid montan în România. În cadrul modulelor de iarnă s-au abordat câteva aspecte practice extrem de importante, precum navigația în teren montan, cu harta și busola, nivologie și salvare din avalanșă și bivuacul de iarnă, cu adăpost în zăpadă. Ca și la modulele de vară, aspectele care țin în mod special de siguranță au primit o atenție deosebită, și anume salvarea din avalanșă și nivologia. Tot în cadrul modulelor de iarnă, dar în afara curriculum-ului de drumeție, s-au făcut și exerciții cu colțarii și pioletul, cunoștințe care, chiar dacă nu vor fi utilizate profesional de către un ghid de drumeție, sunt binevenite pentru orice montaniard. Modulele de iarnă pentru calificarea de lider montan internațional au avut loc, în această promoție, în munții Harghita, Bucegi și Ciucaș.

Fiecare modul se încheie cu o evaluare parțială a tematicilor practice abordate, utilă pentru verificarea și corectarea cunoștințelor dobândite până în acel punct. Formarea profesională continuă cu evaluarea completă a tematicilor de iarnă și de vară, etapă eliminatorie, după care se continuă cu modulele internaționale. În total, formarea profesională pentru calificarea de lider montan internațional durează minim doi ani.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.