Lider Montan Internațional – examinare de iarnă

Un lider montan internațional este un profesionist format și evaluat conform standardului de formare UIMLAUnion of International Mountain Leader Associations. Liderul Montan Internațional este similar cu Ghidul Internațional de Drumeție Montană și are competențe în conducerea grupurilor de turiști oriunde în lume, în zone care nu necesită utilizarea planificată a tehnicilor și echipamentului de cățărare sau alpinism. Un lider montan nu este abilitat să conducă grupuri pe schiuri, pe ghețari și deasupra limitei zăpezii permanente, însă competențele sale nu sunt limitate de altitudine sau de prezența zăpezii sezoniere.

Formarea profesională pentru calificarea de lider montan internațional durează 2 ani și, în România, este organizată de către Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, asociație profesională afiliată internațional în cadrul UIMLA. Ciclul de formare este structurat în module de vară, module de iarnă în cadru național, examinări de vară și de iarnă, precum și module internaționale, la rândul lor pentru fiecare sezon.

Săptămâna trecută a avut loc sesiunea națională a examinării de iarnă din cadrul cursului de lider montan internațional pe care îl urmez. Sesiunea s-a desfășurat în munții Cindrel și a constat în 5 zile de examinare, teoretică și practică, a tuturor noțiunilor de iarnă pe care un ghid de drumeție montană trebuie să le cunoască. Fiecare probă a fost eliminatorie. Evaluarea teoretică a constat într-un test scris de tip grilă cu întrebări din istorie montană, geografie, meteorologie, nivologie și studiul zăpezii, salvare din avalanșe și prim ajutor și într-o scurtă evaluare orală.

Partea practică a examinării de iarnă a constat în probe de nivologie și studiu al zăpezii, în care s-a urmărit evaluarea riscului de avalanșă într-o anumită zonă la un moment dat și decizia de a aborda sau nu zona respectivă cu un grup de turiști, salvarea din avalanșă, navigația cu busola, pe timp de zi și de noapte, pe un traseul calculat individual, cu un timp limită, și o probă de anduranță, cu un traseu de aproximativ 50km, 2400m diferență de nivel și două nopți petrecute în adăposturi improvizate.

Următoarea sesiune de evaluare va avea tematică de vară, iar cei care promovează vor intra în anul 2 de pregătire pentru calificarea de lider montan internațional.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.