Rab Cirrus Flex 2.0 – cel mai fain midlayer?

Cei cu care am împărțit adesea potecile știu despre mine că sunt o persoană care se înțelege bine cu frigul și că adesea prefer să mă îmbrac mai subțire și să merg mai repede, generând astfel mai multă căldură. Totuși, nu întotdeauna este posibil. Uneori ritmul de deplasare nu poate fi atât de rapid pe cât ți-ai dori, fie că vorbim de un teren dificil sau de viteza unui grup mai lent. Alteori este, pur și simplu, prea frig. În ambele cazuri, un strat intermediar, un midlayer, se potrivește de minune, iar în rândurile următoare vreau să vă spun câte ceva despre jacheta Rab Cirrus Flex 2.0.

Ce este un strat intemediar? Așa cum povesteam în articolul despre cum să te îmbraci pe munte, midlayer-ul este îmbrăcămintea care se îmbracă peste stratul de corp, cu rolul de a păstra căldura. În funcție de necesități, stratul intermediar poate fi o bluză de lână, o jachetă din polar sau o jachetă cu puf natural sau sintetic.

Mult timp am folosit jachetele tip polar ca strat intermediar. Performanțele termice bune, întreținerea facilă și, nu în cele din urmă, prețul foarte redus, recomandă în continuare jachetele fleece ca strat intermediar în anotimpul rece sau ca principal strat termic în perioada caldă. Totuși, în ultimele ierni am folosit jachete cu Primaloft, una dintre cele mai bune variante de puf sintetic disponibile în prezent, respectiv o jachetă mai veche de la Montane, un Flux care își arăta vârsta, și modernul Rab Cirrus Flex 2.0.

Rab Cirrus Flex 2.0 este o jachetă care folosește ca izolație termică Primaloft Silver Luxe, realizată din fibre sintetice reciclate, și care oferă calități comparabile cu puful natural, atât din punct de vedere al performanțelor termice, cât și din punct de vedere al greutății reduse și compresibilității. Jacheta are izolație termică pe corp, spate și în glugă, în timp de lateralele sunt realizate dintr-un material subțire și respirabil, promovând astfel mișcarea și activitățile intense. Acesta este, probabil, lucrul care mă atrage cel mai mult la Rab Cirrus Flex 2.0, și anume faptul că poate fi purtată chiar și atunci când situația devine mai încinsă, fiind extrem de respirabilă, lucru care nu se putea spune despre vechea jachetă sintetică și nici despre polarele mai groase. Bineînțeles, greutatea foarte redusă atârnă greu ca factor pozitiv, dar trebuie menționat că este și mai subțire decât vechea Montane Flux și că este “doar” un strat intermediar și mai puțin un belay jacket clasic. Ah, poate ar trebui menționată și frumoasa culoare galbenă?

Materialul exterior Pertex Quantum oferă protecție împotriva vântului și, potrivit indicațiilor producătorului, și o oarecare rezistență la umezeală, fiind tratat hidrofobic. Totuși, recunosc însă că nu intenționez să utilizez jacheta Rab Cirrus Flex 2.0 ca strat exterior în condiții de precipitații, acesta fiind departe de a fi scopul său, situație în care o jachetă impermeabilă este mult mai indicată.

Un aspect care nu îmi place la Rab Cirrus Flex 2.0 este modul în care sunt croite mânecile, care, deși au o zonă elastică, nu îți permit verificarea ceasului cu ușurință. De asemenea, gluga nu este concepută pentru a purtată peste casca de alpinism, însă înțeleg alegerea producătorului, căci este vorba de o jachetă intermediară, care vine purtată pe sub altele cu glugi compatibile cu casca.

Pentru Carpați, jacheta Rab Cirrus Flex 2.0 este excelentă pentru drumeție pe timp de iarnă sau pentru alpinism. În perioada verii, poate înlocui cu succes o pufoaică subțire, indiferent de activitatea practicată. Firește, se impune întrebarea: de ce aș folosi iarna un midlayer sintetic, când aș putea folosi pufoaica subțire pe care o port vara? Răspunsul e simplu, în opinia mea: jachetele sintetice își păstrează propriețățile izolatoare chiar dacă sunt umede, iar un strat termic purtat în mișcare se va uda, mai repede sau mai târziu, de transpirație.

Iată principalele specificații ale jachetei Rab Cirrus Flex 2.0, probabil cel mai fain midlayer pe care l-am avut până acum:

  • aproximativ 110 grame de izolație termică sintetică Primaloft Silver Luxe
  • material exterior Pertex Quantum 20D, rezistent la vânt și umezeală
  • laterale din material Thermic, elastic, respirabil
  • glugă ce intră sub cască
  • materiale de calitate, fermoare YKK
  • 422 grame
  • se împachetează în propriul buzunar

Jacheta Rab Cirrus Flex 2.0 este disponibilă în România la magazinul Annapurna din Brașov.

Această recenzie reprezintă exclusiv părerea personală în urma utilizării echipamentului prezentat și nu este influențată, în niciun fel, de relația cu producătorul, marca sau vânzătorul.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.