Lider Montan Internațional – examinare de vară

Un lider montan internațional este acel profesionist instruit și evaluat conform standardului UIMLAUnion of International Mountain Leader Associations. Similar cu ghidul internațional de drumeție montană, un lider montan are competențe în conducerea grupurilor de turiști în drumeții montane din întreaga lume, în zone care nu necesită utilizarea planificată a tehnicilor și echipamentului de cățărare sau alpinism, sub limita zăpezii permanente și sub zonele cu ghețar. Liderul montan internațional nu are competențe în schiul de tură.

Formarea pentru profesia de lider montan internațional în România este realizată de către Societatea Ghizilor și Liderilor Montani, asociație profesională afiliată UIMLA din anul 2017. Formarea durează 2 ani și constă atât în module naționale de vară și de iarnă, evaluate în cadrul unor sesiuni separate, cât și module internaționale, de vară și iarnă. Despre evaluarea națională de iarnă desfășurată în munții Cindrel puteți citi aici.

În urmă cu o săptămână a avut loc și examinarea de vară a viitorilor lideri montani internaționali români, finalizându-se astfel primul an de formare profesională pentru această promoție. Sesiunea de examinare a avut loc în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița, o zonă superbă pe timp de primăvară și un loc propice pentru probele pe care fiecare cursant le-a avut de trecut. Ca și în cazul sesiunii de iarnă, examinarea a început cu un test de verificare a cunoștințelor teoretice, cu întrebări tip grilă, din subiecte precum istorie montană, geografie, legislația turismului, meteorologie, arii protejate și biodiversitate. Partea practică a constat în evaluarea competențelor practice de vară pe care un lider montan international trebuie să le aibă, și anume securitatea în teren stâncos, navigația de zi și de noapte, parcurgerea solitară a unui traseu calculat pe hartă și o tură complexă de anduranță, pe echipe, de peste 60 de kilometri și aproximativ 2000 de metri diferență de nivel, cu adăposturi improvizate.

Conform standardului de formare, un lider montan international nu utilizează coarda în mod planificat, însă el este instruit și evaluat să o facă pentru a putea asigura securitatea în teren stâncos pentru grupul pe care îl conduce. Astfel, cu echipament minim, fără ham, un lider montan poate aborda zone stâncoase, atât pe trasee de drumeție clasică, cât și de drumeție alpină sau carpatism, materialul tehnic având strict rol de asigurare a clienților în situații neprevăzute. Mai mult de atât, el utilizează coarda atunci când este necesară pentru traversarea în siguranță a torenților sau zonelor inundate.

Tura de anduranță s-a desfășurat pe parcursul a două zile și două nopți și a inclus majoritatea obiectivelor turistice ale Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, precum cascada Șușara, lacul Dracului, Cetatea Ilidia sau Cetatea Beiului, Ochiul Bei, cascadele Beușniței și, bineînțeles, cheile Nerei, cu potecile și tunelurile sale săpate în stâncă.

Formarea profesională română pentru persoanele cu calificarea de lider montan international continuă cu anul al doilea de pregătire, cu tematici internaționale de vară și iarnă.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.