Ricardo Cassin și Pintenul Walker

Una dintre marile “probleme” ale Alpilor în #istoriamuntelui, fața nordică din Grandes Jorasses a fost urcată pentru prima dată între 4 și 6 august 1938 de către o echipă italiană condusă de legendarul Riccardo Cassin.

Alături de fața nordică a Eiger-ului, urcată cu doar câteva zile înainte ca echipa lui Cassin să ajungă în Chamonix, pintenul Walker din Grandes Jorasses reprezintă unul dintre traseele clasice de mare renume în Alpi, care se bucură de notorietate și sunt râvnite de alpiniși chiar și în prezent. Cassin a urcat fața în stilul său caracteristic, dintr-o singură intrare, după studierea terenului de jos. Întreaga ascensiune a durat 82 de ore, retragerea fiind în plină furtună.

Riccardo Cassin s-a remarcat în Dolomiți, devenind celebru odată cu ascensiunea feței nordice a Cimei Ovest di Lavaredo. Doi ani mai târziu, în 1937, urcă fața nord-estică a muntelui Piz Badile, făcând astfel cunoștintă cu granitul alpin. După război, Cassin este trecut cu vederea de către Clubul Alpin Italian și nu ia parte la expediția care a urcat vârful K2 în 1954, fiind lăsat acasă în urma manipulărilor lui Ardito Desio, conducătorul autoritar al expediției. În 1961 conduce expediția care urcă pe Gasherbrum IV, alături de Carlo Mauri și Walter Bonatti, realizarea fiind una de excepție pentru acea vreme. În continuare, organizează expediții de succes în Anzi și Alaska, unde urcă în premieră cel mai tehnic traseu de până la acea dată din Denali.

În paralel cu un extraordinar de bogat palmares alpin, Cassin a produs echipament de alpinism, aducând inovații în domeniu. Marca Cassin este, chiar și în prezent, un nume important în catalogul producătorilor europeni de echipament tehnic montan.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.