Istoria muntelui: K2, Kukuczka 1986

La 8 iulie 1986, alpiniștii polonezi Jerzy Kukuczka și Tadeusz Piotrowski reușeau atingerea vârfului K2 (8611m, Karakorum) după un traseu în stil alpin pe fața sudică. Dificultatea liniei alese și angajamentul total al “Liniei poloneze” au făcut din acest traseu unul de referință pentru K2.

“Jurek” și Tadeusz încep asaltul liniei în echipă de doi, după ce coechipierii lor au renunțat rând pe rând, datorită dificultății extreme a traseului ales. Pentru a reduce la maxim greutatea, ei aleg să utilizeze doar 4 pitoane și o coardă de 30m. În urma pierderii accidentale a buteliei de gaz, cei doi sunt nevoiți să bea apă obținută din topirea zăpezii la flacăra lumânării. Pentru a reduce și mai mult greutatea, în a doua zi de urcuș abandonează cortul, sacii de dormit, saltelele și chiar mâncarea, alegând să traverseze muntele și să coboare pe traseul clasic al Crestei Abruzzi. Angajamentul lor a fost, astfel, total.

Au atins vârful la 18:25 pe 8 iulie; pentru Kukuczka era al doisprezecelea optmiar urcat.

36767931 10156517541418415 3734977296600137728 n 400x263 - Istoria muntelui: K2, Kukuczka 1986

La coborâre au făcut bivuac la aproximativ 8200, când unica frontală cărată a cedat. În ziua următoare reușesc cu dificultate să înceapă coborârea pe Abruzzi, un traseu pe care nu îl cunoșteau. După încă un bivuac, o “tortură absolută”, cei doi sunt extrem de slăbiți și deshidratați. Piotrowski abandonează coarda în bivuac, astfel încât rapelul iese din discuție și sunt forțați să descațere până la capătul corzilor fixe. În coborâre, el își pierde ambii colțari de pe bocanci, alunecă și îl lovește pe Kukuczka, care însă nu îi poate opri căderea și se prăbușește de la aproximativ 7900m.

Două zile mai târziu, Kukuczka reușește cu greu să ajungă la tabăra de bază. Un an mai târziu avea să devină a doua persoană care a urcat toate vârfurile de peste 8000m. Experiențele mele pe acest munte au fost tragice. Prețul victoriei a fost prea mare.

Traseul de pe fața sudică a lui K2 deschis de Kukuczka și Piotrowski nu a fost repetat. Despre riscurile mari asumate se poate discuta mult, Kukuczka fiind cunoscut pentru stilul extrem de îndrăzneț, la limită, cu care aborda muntele.
Alpinismul polonez a fost un fenomen în #istoriamuntelui. Începând cu anii ’70, polonezii au deschis trasee din ce în ce mai dificile în munții înalți și au ridicat ștacheta la un nivel greu de imaginat, în ciuda posibilităților materiale extrem de modeste.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.