Istoria muntelui: Cioroianu

La 10 iulie se comemorează dispariția lui Mihai Cioroianu, primul alpinist român din #istoriamuntelui care a urcat pe Nanga Parbat și Gasherbrum II.

Născut în 1967, “Galiani” s-a remarcat ca promotor al cățărării libere în Coștila. În plan extern, a realizat ascensiuni în Caucaz, Pamir și Himalaya.

Face parte din prima expediție românească pe Nanga Parbat, în 1996, încheiată tragic cu dispariția lui Răzvan Petcu și Gabi Stana într-o avalanșă. Îndârjit de această pierdere, revine un mai târziu și urcă vârful, devenind primul român care reușește să urce pe Nanga Parbat.

66421671 1021314218259961 5021759054783971328 n - Istoria muntelui: CioroianuÎn 1998, Cioroianu realizează cea mai rapidă ascensiune a sezonului pe Gasherbrum II, în stil semi-alpin, performanță remarcată de publicațiile vestice ale vremii.

În ambele expediții și-a dorit să fie însoțit de mai mulți români, însă acest lucru nu a fost posibil, în special datorită lipsei banilor, dar și datorită faptului că erau puțini aceia care aveau antrenamentul necesar. Visul lui Mihai era să deschidă un traseu în premieră în Himalaya.

În ciuda veniturilor modeste, Mihai fiind angajat al unui magazin de echipament montan, reușește cu mare greutate să obțină fondurile necesare pentru participarea la expediția de pe K2, al doilea vârf al lumii, din vara anului 1999. În tabăra de bază se afla și Hans Kammerlander, faimosul partener al lui Messner, împreună cu o echipă National Geographic, care a filmat pentru un film documentar. După instalarea taberelor până la 7200m, Mihai și echipa sa coboară la bază în așteptarea vremii bune. În dimineața zilei de 10 iulie pleacă spre tabăra I și, în timpul unui popas la aproximativ 5800m, este lovit de un bolovan în spate, în zona plămânilor. Deși rămâne conștient, Cioroianu se stinge după numai 30 de minute, înainte ca ajutoarele din vale să ajungă la el.

Ultimele sale momente apar în filmul documentar, precum și înmormântarea, trupul său odihnindu-se la locul accidentului.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.