Biblioteca montaniardului (I)

Biblioteca unui montaniard reunește cărți din literatura montana, fie că vorbim despre biografii, povestiri, tratate de istorie sau ghiduri turistice și monografii. Chiar și în era informației virtuale, cartea de munte este o neprețuită resursă pentru un iubitor al muntelui și, de multe ori, aici găsești o adevărată evadare din zilele în care muntele este prea departe.

Biblioteca pe care v-o propunem reunește atât titluri reprezentative din literatura montane universale, cât și cărți de munte din literatura românească, fiind doar o primă parte a acestei serii.

Amintirile unui alpinist este autobiografia lui Niculae Baticu și a văzut tiparul pentru prima dată în 1981, fiind una dintre cele mai importante cărți din literatura montana românească. Reeditarea, sub titlul Jurnalul unui alpinist și aviator conține pasajele originale ale manuscrisului, cenzurate de regimul comunist.

Coperta Jurnalul unui alpinist - Biblioteca montaniardului (I)

Niculae Baticu a fost unul dintre cele mai importante personaje ale mișcării alpine românești din perioada interbelică. Are meritul de a fi organizat prima școală de cățărare pe stâncă din România, în urma absolvirii unor cursuri de specialitate din Italia și Austria. Traseele clasice care poartă amprenta sa au reprezentat momente importante în istoria montană autohtonă, precum Furcile, Creasta Coștila-Gălbinele, Cele Trei Surplombe, Fisura Pintenului Văii Albe, Hornul Coștilei și altele. Multe dintre ele sunt parcurse cu aceeași plăcere și astăzi.

Recomandăm oricare dintre edițiile Amintirilor tuturor celor care doresc să afle mai multe despre cine a fost omul și montaniardul Niculae Baticu, dar și despre mișcarea alpină românească interbelică, de la începuturi și până la schimbările aduse de regimul comunist.


În 1985, doi alpiniști britanici, Joe Simpson și Simon Yates, reușesc să urce în premieră fața vestică a muntelui Siula Grande din Anzii Peruvieni. La coborâre, Simpson alunecă și cade, rupându-și piciorul în urma impactului. Forțați să coboare de urgentă cei 900m până la ghețarul de la baza muntelui, Yates își coboară partenerul pe traseul crestei nordice, cel pe care vârful fusese urcat în premieră, utilizând ambele corzi din dotare. În haosul furtunii dezlănțuite, Simpson ajunge sub o surplombă, atârnat în gol, și nu poate elibera coarda pentru ca nodul să treacă prin dispozitiul de filare.

41MQXK0EZXL. SX322 BO1,204,203,200  - Biblioteca montaniardului (I)

Situația se înrăutățea rapid, cu Simpson atârnat în gol și Yates într-o poziție precară în zăpada andină, gata să fie smuls în orice clipă. În plină furtună, comunicarea dintre ei era imposibilă. Este momentul în care Yates ia decizia finală de a tăia coarda, singura soluție pentru a-și salva propria viață.

Touching the Void, apărută și în limba română, este o minunată poveste despre determinare și supraviețuire, despre vinovăția supraviețuitorului și despre extremele alpinismului. Titlu clasic din literatura montana universală, subiectul a fost adaptat și îńtr-un film documentar ce merită văzut.


No Shortcuts to the Top este biografia lui Ed Viesturs, primul și singurul american care a urcat toate vârfurile de peste 8000m, fără a folosi oxigen suplimentar.

Viesturs povestește provocările cu care s-a confruntat în tinerețe, când încă se gândea la o carieră în medicină, apoi despre începuturile sale ca ghid pe Rainier și dificultățile unui alpinist profesionist în căutare de sponsori. Cititorul află multe despre alpinismul himalayan al anilor ’90, despre începuturile comercializării Everestului și, mai ales, despre determinarea autorului de a-și respecta standardele de siguranță și stilul de ascensiune dorit.

910R3TLE76L - Biblioteca montaniardului (I)

Un întreg capitol este dedicat evenimentelor tragice din 1996 de pe Everest, în urma cărora 12 oameni și-au pierdut viața. Prezent pe Everest în cadrul celebrului proiect IMAX, Viesturs a avut un rol important în salvarea răniților și acordarea de sprijin celor aflați în dificultate.

No Shortcuts to the Top este o carte scrisă simplu și sincer, recomandată mai ales pentru biblioteca celor pasionați de alpinismul de altitudine, dar și celor care doresc să citească despre viața unuia dintre cei mai respectați alpiniști himalaieni din zilele noastre.


Două secole de alpinism face retrospectiva celor mai importante repere istorice ale alpinismului mondial, începând din 1786 și până în prezent. În plus, cartea vorbește și despre evoluția echipamentului și tehnicilor utilizate, fiind un adevărat almanah în această privință.

Apărută în 1995, Două secole de alpinism este diferită de restul scrierilor lui Ionel Coman, având o notă obiectivă, enciclopedică. Este recomandată pentru orice montaniard pasionat de istoria muntelui și de literatura montana, dar și celor interesați să afle mici și inedite anectode legate de alpinism și cățărare.


Beyond the Mountain este autobiografia lui Steve House, de la ucenicia în alpinism alături de cluburile montane slovene și până la extraordinara ascensiune în stil alpin a versantului Rupal din Nanga Parbat.

Numit de către Reinhold Messner “cel mai bun alpinist de altitudine din lume”, Steve House s-a remarcat drept unul exponenții de primă mână ai alpinismului rapid și ușor în epoca modernă, un continuator firesc a ceea ce a început Voytek Kurtyka în anii ’70-’80. Absolvent al școlii slovene de alpinism, House a parcurs, în premieră sau în repetări de excepție, trasee extrem de dificile în Alpi, Alaska, Munții Stâncoși, Karakorum și Himalaya. Încununarea carierei sale a venit în 2005, odată cu urcarea versantului Rupal al muntelui Nanga Parbat, în stil alpin.

Steve House este cunoscut și datorită metodologiei de antrenament pe care o urmează, ea însăși subiectul a două cărți dedicate sportivilor de înaltă performanță. În acest sens, Steve este un adevărat mentor pentru alpiniștii care aspiră spre nivelul de elită.

51SDYKX1bpL - Biblioteca montaniardului (I)

Beyond the Mountain plimbă cititorul prin câte o ascensiune importantă pentru autor, în ordine cronologică, fiecăreia fiindu-i dedicat un capitol. Nivelul de detaliu la care ajung unele descrieri aduce aminte de stilul narativ a lui Lionel Terray, cititorul fiind teleportat în mijlocul fiecărei lungimi de coardă. Totuși, ceea ce Steve House reușește din plin să transmită în rândurile sale este nivelul de angajament pe care îl cere un traseu de calibrul celor descrise și ne ajută să înțelegem de ce este nevoie pentru a urca un gigant himalayan în stil alpin, pe o rută dificilă.

Un titlu modern în literatura montana universală, recomandăm Beyond the Mountain pasionaților de alpinism tehnic de cel mai înalt nivel și, desigur, iubitorilor de munte în general, care doresc să ajungă, măcar cu gândul, în mijlocul unui munte înalt, în stil alpin.


Tributul hazardului este un titlu recent al brașoveanului Mircea Noaghiu. Scrisă cu mult umor, cartea redă fidel atmosfera anilor de alpinism competițional din perioada comunistă.9 Mircea Noaghiu Tributul Hazardului C1 - Biblioteca montaniardului (I)

Cartea se împarte în trei părți, care se întrepătrund. În prima dintre ele, autorul povește câteva întâmplări din activitatea sa de antrenor de alpinism universitar brașovean. În cea de-a doua, sunt amintite câteva salvări montane la care a participat, dintre care merită menționat accidentul fatal al lui Nae Anghelide din Muchia Roșie. În cele din urmă, împărtășește cititorului o discuție interioară dintre el și munte, reflectând asupra inevitabilei treceri a timpului și dragostei de natură.

Tributul hazardului este o carte deosebit de interesantă pentru cei care doresc să afle mai multe despre alpinismul competițional românesc de dinainte de ’89, inclusiv detalii picante, care au văzut pentru prima dată tiparul la momentul publicării.


Explorarea timpurie a abruptului prahovean al Bucegilor este strâns legată de numele fraților Țiteica. Animați de curiozitate și spirit de aventură, Radu și Șerban Țiteica au preluat moștenirea înaintașilor și au dus cunoașterea abruptului Bucegilor și a traseelor de carpatism la un alt nivel.

În cartea sa Ascensiuni montane. Oameni și amintiri, Radu Țiteica prezintă începuturile explorării zonei de abrupt încă de la începuturi, când, urmând povețele unui Moș Gelepeanu sau Nestor Urechia și încălțați cu pantofi de oraș, a descifrat împreună cu fratele său cea mai mare parte a abruptului prahovean.

Coperta Ascensiuni in Bucegi 1 e1473702757126 464x607 - Biblioteca montaniardului (I)

Cunoștințele fraților Țiteica lor a ajuns atât de departe, încât prima hartă detaliată a abruptului a fost realizată de către ei, chiar dacă anumite personaje ale epocii au considerat necesar a-și apropria munca lor. Țiteica povestește, de asemenea, despre contemporani cu un cuvânt de spus în începuturile mișcării alpine românesți și vorbește obiectiv, despre bune și rele, despre Nae Gelepeanu, Butmăloi, Bucura Dumbravă, Mihai Haret sau Nae Dimitriu.

“Nu concep azi ce-ar fi fost viața mea fără ascensiuni, fară lupta cu greul pe munte și fără visarile, cu ochii închiși sau deschiși, pe o coamă […]”

Recomandăm “Ascensiuni montane. Oameni si amintiri” oricărui montaniard pasionat de istorie montană autohtonă și iubitor al abruptului Bucegilor.


În 1975, Ionel Coman, Zoli Kovacs, Toni Demeter și Valentin Garner, pornesc într-o expediție spre munții Hindu Kush, în Afganistan.

Planul expediției a fost pus la cale de Ionel Coman, își amintește “Buți” Garner, însă lipsa fondurilor din partea autorităților îi obligă să se rezume la transportul cu Dacia lui Coman și Trabant-ul lui Kovacs, cale de 16000 de kilometri până în Afganistan. Mai mult, echipamentul necesar unei expediții la aproape 7000 de metri nu era disponibil în România acelor ani și este improvizat de cei patru alpiniști.

ionel coman aventura h75 sport turism 1977 l 533682 510x510 - Biblioteca montaniardului (I)

Jurnalul acestei expediției românești din munții Hindu Kush a fost publicat de Ionel Coman sub titlul de Aventura H75 și prezintă evenimentele și dificultățile prin care au trecut cei patru temerari, de la plecarea din România și până la sosirea la poalele muntelui, precum și urcarea pe vârful Koh-e-Bandaka, 6843m.

Un documentar audio realizat în urmă cu câțiva ani de Dan Coman poate fi ascultat .

Recomandăm “Aventura H75” celor care doresc să afle despre realitatea României comuniste în materie de alpinism de altitudine și despre dificultățile întâmpinate de alpiniști. Este interesant (și dureros!) de remarcat diferențele față de alte state comuniste din aceeași perioadă, unde performanța în alpinism a fost puternic încurajată de autorități.


Freedom Climbers spune povestea celor mai importante personaje din epoca de aur a alpinismului polonez. Biograful canadian Bernadette McDonald urmărește viețile personale, profesionale și sportive ale unor personalități alpine precum Jerzy Kukuczka, Krzysztof Wielicki, Wanda Rutkiewicz sau Voytek Kurtyka.13184062 - Biblioteca montaniardului (I)

“În timp ce lucram ca director al festivalului de film montan de la Banff, din Canada, era de datoria mea să înțeleg lumea muntelui, inclusiv cele mai importante personaje. Mi-am dat repede seama că polonezii erau speciali, mai ales în Himalaya[…]”. spunea autoarea în 2011.

Alpinismul polonez a atins un nivel fără seamăn între anii ’70 și ’90, dominând efectiv Himalaya prin realizările notabile și o înnăscută artă a suferinței.

Recomandăm Freedom Climbers oricărui pasionat de istorie și literatura montana, de alpinism de altitudine, dar și celor care doresc să descopere latura umană a unora dintre cei mai importanți alpiniști ai tuturor timpurilor.


Vom continua recomandările din literatura montana în următoarea parte a acestui articol, adăugând în biblioteca montaniardului cărți de munte românești și din literatura universală.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.