Biblioteca montaniardului (II)

În continuarea primei părți a articolelor dedicate celor pasionați de carti de munte, de biografii ale montaniarzilor de pretutindeni, povestiri, cărți istorie montană sau ghiduri turistice și monografii, prezentăm noi titluri.

Vă recomandăm carti de munte atât din literatura universală, cât și din cea românească, titlurile menționate fiind, în opinia noastră, reprezentative pentru orice iubitor de munte.

Una dintre cele mai frumoase carti de munte scrise vreodată, Cuceritorii inutilului este o superbă pledoarie pentru munte, prietenie și dragoste de natură.

Născut la Grenoble în 1921, autorul Lionel Terray a fost unul dintre cei mai de seamă alpiniști francezi și cel mai important alpinist de expediții în munți înalți din perioada sa. Cititorul este captivat de paginile cărții și de povestea vieții autorului, de la primele ascensiuni din adolescență, la traseele clasice ale Alpilor, la premiera șeii Caimanului și marii pereți nordici din Grandes Jorasses, Eiger și Piz Badile. Alături de partenerul și bunul său prieten Louis Lachenal, Terray a ridicat ștacheta alpinismului la un nivel de neimaginat până atunci, formând o perfectă echipă alpină. Un întreg capitol este dedicat expediției franceze din 1950 pe Annapurna, cel de-al zecelea vârf al lumii și primul optmiar urcat, în care Terray a jucat un rol decisiv. În încheiere, Terray povestește despre celelalte expediții la care a participat, cu importante premiere în Himalaya (Makalu, Jannu), Anzi (Huantsan, Chakraraju) și Patagonia (Fitz Roy).cuceritorii inutilului 9876 285x400 - Biblioteca montaniardului (II)

Lionel Terray împărtășește cititorilor gânduri despre alpinism și vorbește cu mare pasiune despre profesia sa, aceea de ghid montan, care “se află într-un contact permanent cu o natură în care splendoarea și măreția strălucesc din toate părțile și este greu ca frumusețea și măreția cadrului ce-l înconjoară să nu se reflecte întrucâtva și asupra caracterului său”.

Cuceritorii inutilului este una dintre acele carti de munte care nu trebuie ratată de niciun montaniard.


În 1963, o expediție americană reușea ascensiunea crestei vestice a Everestului, cea mai importantă realizare în Himalaya de până la acel moment. Ascensiunea este detaliată în cartea Everest: Creasta Vestică de Thomas F. Hornbein, care, alături de Willi Unsoeld, a urcat creasta spre vârf.

Cititorul află detalii despre organizarea expediției-gigant, care a avut ca scop principal atingerea vârfului Everest pe ruta clasică prin Șaua Sudică. Astfel, primul american pe cel mai înalt vârf al lumii a fost Jim Whittaker. Hornbein și Unsoeld însă nu au renunțat la planul de a face un nou traseu și, în ciuda presiunilor logistice și timpului extrem de limitat, reușesc atingerea vârfului în seara zilei de 22 mai. Coboară pe ruta clasică, reușind astfel și prima traversare a Everestului.

“Everest: Creasta Vestică” este o carte dedicată pasionaților de alpinism și celor care doresc să descopere cât mai mult din istoria ascensiunilor pe cel mai înalt vârf al lumii.


În alpinismul și cățărarea pe stâncă din Carpați, dar și în literatura montană românească, Ionel Coman își are locul bine stabilit. Amintirile sale despre munte, povestite în cartea Am îndrăgit munții, reprezintă o frumoasă lectură pentru pasionații genului și nu numai, fiind una dintre cărțile de munte de căpătâi în biblioteca montaniardului român.

ion coman am indragit muntii uniunii de cultura f 1963 a 485168 510x510 - Biblioteca montaniardului (II)Ionel Coman s-a născut la Brăila în 1920, iar primele cățărări le-a făcut singur, cu un ingenios sistem de autoasigurare. Participă la primele școli de tehnică alpină din perioada interbelică și în 1940 urcă primul Peretele Văii Albe, cel mai înalt din țară, pe traseul Fisurile Centrale. În cartea sa “Am îndrăgit munții” povestește începuturile sale, cu multă pasiune și captivează cititorul prin sinceritate. Capitolele dedicate Crestei Picăturii, “inamicul principal”, sunt de o profundă emoție.

Pe lângă o bogată activitate alpină, cu nu mai puțin de 30 de trasee deschise în Bucegi, Piatra Craiului și alte zone, Ionel Coman a avut si o importantă activitate literară, printre titlurile sale numărându-se manuale de alpinism, cărți de istorie montană și povestea expediției românești din Hindu Kush 1975, menționată pe scurt în prima parte a acestei serii de articole.


Una dintre acele carti de munte ale literatura montane universale care au trecut prin mâinile tuturor, Păianjenul alb face o retrospectivă asupra istoriei feței nordice a Eiger-ului, începând de la prima tentativă și până în anii ’60.

Autorul, Heinrich Harrer, a fost un alpinist austriac care s-a remarcat odată cu prima ascensiune a feței nordice a Eiger-ului, una dintre ultimele mari probleme ale Alpilor. A participat la expediția germană din 1939 de pe Nanga Parbat, fiind capturat in india britanică și închis în lagărul de la Dehdradun. Evadează în 1944 și ajunge în Tibet, unde, în final, devine prieten și profesor al lui Dalai Lama. Toate aceste evenimente au fost povestite în celebra sa carte Șapte ani în Tibet.

Recomandăm Păianjenul alb atât celor pasionați de istorie alpină, cât mai ales celor care doresc să citească despre ascensiunile clasice ale secolului XX relatate într-o manieră captivantă și sinceră.


“Înainte de a deveni Noi, cei de la Ştiinţa, am descoperit muntele, i-am bătut cărările, culmile şi văile, cu pasul, apoi am descoperit văile abrupte, unde umbli cu piciorul, dar şi cu mâna.”
O apariție recentă în Colecția Verde de la România Pitorească, cartea lui Petre Suciu este o frumoasă colecție cu și despre membrii clubului alpin Știința. Cu un vârf de activitate în anii ’60-’70, printre membrii săi s-au numărat nume importante în alpinismul și cățărarea din România acelor ani, precum Alexandru Filip, Nicolae Anghelide, Dan Lubenescu, Igor PopoSuciu 1 286x400 - Biblioteca montaniardului (II)vici, Marius Aniția, Dan Zincenco, Robert Domneșteanu, Mircea Săndulescu, Ioska Gheție, Viorica Canarache și alții.
Printre realizările notabile ale membrilor clubului Știința descrise în carte se numără prima ascensiune de iarnă a Fisurii Albastre Directe, la 1 ianuarie 1963, de către Robert Domneșteanu și Igor Popovici. Acesta din urmă, împreună cu Marius Aniția, Ion Silca și Constantin Zamfir realizează prima traversare de iarnă a creste Arpășelului, de la vest la est, încheiată tragic cu o avalanșă fatală la coborâre. Accidentul mortal al lui Nicolae Anghelide din Muchia Roșie, 29 iunie 1975, este descris în detaliu, pentru prima dată în tipar, de către partenera de coardă, Sonia Herman. În carte sunt descrise și evenimente mai recente, precum amenajarea structurii de cățărare pe gheață de la Bușteni și o expediție pe Elbrus din 2012.
Noi, cei de la Știința, este o carte cu, despre și pentru iubitorii muntelui, de la poteci, la florile brâurilor și marii pereți.

În Alpine Warriors, scriitoarea canadiană Bernadette McDonald radiografiază istoria alpinismului sloven, de la originile din anii următori războiului și până în prezent.
27024173. SY475  - Biblioteca montaniardului (II)Urmaș firesc al cărții despre alpiniștii polonezi (Freedom Climbers, prezentată în articolul precedent), titlul este scris într-o manieră prietenoasă și caldă, evenimentele desfășurându-se ca un film sub ochii privitorului. Fața sudică a muntelui Makalu, creasta vestică integrală a Everestului, Dhaulagiri și Lhotse vor rămâne pentru totdeauna marcate de eforturile slovenilor care, la fel ca polonezii, au făcut performanță în Himalaya, în ciuda regimurilor politice și a nivelului de trai din perioada comunistă.
Printre capitolele cărții este strecurată o mică bijuterie sub forma citatelor din Pot, o carte dedicată dragostei de libertate și de munte, care zugrăvește într-un mod poetic evadarea din cotidian prin ascesiunile alpine, doar din iubire pentru natură, fără a căuta faimă. Cuvintele autorului, Nejc Zaplotnik, răzbat oricând în inimile alpiniștilor de pretutindeni.
Recomandăm Alpine Warriors tuturor pasionaților de alpinism și istorie montană.

Într-o analiză zdruncinătoare a clasicului Annapurna – una dintre cele mai faimoase carti de munte din toate timpurile – David Roberts arată exact ce s-a petrecut în timpul expediției franceze din 1950.
În iunie 1950, Maurice Herzog devine primul om care pășește pe vârful unui optmiar, în cadrul unei expediții al cărui lider a fost. Devenit erou național în Franța, el publică “Annapurna”, raportul expediției, considerat o poveste clasică despre curaj și camaraderie în fața celor mai dificile condiții.
True Summit merge pe urma faptelor petrecute în acea expediție, utilizând documente nepublicate, mărturii ale rudelor membrilor expediției și chiar un rar interviu cu însuși Herzog, cel mai longeviv membru. Reconstiuind evenimentele așa cum s-au petrecut în realitate, Roberts destramă imaginea de atotputernic erou creată de Herzog și restabilește statutul meritat de restul membrilor expediției.
Recomandăm True Summit pasionaților de alpinism și celor interesați de modul în care memoria lucrează de-a lungul anilor, mai mult sau mai puțin voluntar.

Walter Kargel este un nume care nu necesită prezentare printre iubitorii de munte. Bibliotecile iubitorilor de munte români abundă de scrierile sale, fie că este vorba de ghiduri alpine, cu descrieri ale traseelor de carpatism și cățărare pe stâncă, fie că e vorba de manualul de alpinism sau de cartea sa de amintiri, Walter Kargel a fost întotdeauna aproape de public prin scrieri și desene.img 0001 - Biblioteca montaniardului (II)
Alpinism, înălțimi, riscuri, bucurii este cartea de memorii a lui Walter Kargel, și prezintă, pe larg, activitatea sa montană din copilărie și până când automobilul a devenit varianta preferată de turism. E o carte scrisă simplu, în care sunt strecurate sfaturi alpine, frânturi de istorie și gândurile unui iubitor de munte în toate formele sale.

 

Vom continua recomandările de cărți de munte într-un articol viitor, biblioteca montaniardului având încă mult loc pentru literatură montană universală și românească.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.