Ghid montan – atributii și prerogative

Care sunt cele mai importante atributii ale unui ghid montan? Ce trebuie să facă un ghid montan? În articolul predecent am enumerat, pe larg, câteva dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le îndeplinească un ghid montan român. S-a vorbit despre obligativitatea atestării profesionale conform legislației în vigoare (vezi lista ghizilor montani atestati) și despre importanța facturii ca mijloc de probă al contractului cu clientul. Am explicat importanța un număr maxim de clienți la un ghid, în funcție de tipul turei;  s-a precizat că ghidul trebuie să fie transparent în informațiile oferite despre calificările și istoricul său. De asemenea, ghidul montan trebuie să fie pregătit să acorde primul ajutor pe munte, dacă situația o cere, și trebuie să aibă cunoștințe montane complexe.

În continuare, vom detalia care sunt principalele atributii pe care un ghid montan le are, împărțite în câteva categorii principale: organizare, competențe, responsabilitate, profesionalism și altele. Ca și în cazul criteriilor enunțate în precedentul articol, cele mai multe dintre ele sunt aplicabile și celor care însoțesc grupuri pe trasee montane cu titlu gratuit, așa numitele ture între prieteni.

Organizare

  • Evaluarea obiectivelor clientului

Ghidul montan evaluează nivelul de experiență al clientului și abilitățile acestuia, în funcție de obiectivele turei propuse. El trebuie să aleagă acele ture montane în care clientul, cu experiența sa actuală, se poate simți în largul său. Alegerea unei ture conforme cu experiența și abilitățile clientului înseamnă siguranță.

  • Echipamentul necesar

Ghidul montan decide echipamentul minim necesar pentru tura propusă. El se asigură că turiștii sunt echipați adecvat. De asemenea, ghidul montan are datoria de a avea un echipament personal complet și funcțional, conform cu indicațiile producătorului și cu normele în vigoare. Ghidul face evaluarea echipamentului de protecție personală.

  • Condițiile din teren

Ghidul montan este informat în privința prognozei meteorologice, a stratului de zăpadă și a buletinului nivologic, precum și în privința stării generale a traseului. În timpul desfășurării turei, ghidul evaluează constant evoluția vremii și stratul de zăpadă și ia deciziile de modificare a traseului sau de retragere, după caz, în vederea asigurării siguranței grupului.

  • Raportul ghid:clienți

Ghidul montan stabilește dimensiunea grupului astfel încât siguranța să nu fie afectată. În acest sens ia în considerare practicile și recomandările asociațiilor profesionale în domeniu sau, daca este cazul, ale ghizilor locali.

drumeție montană, nivel ușor (poteci de munte bine conturate, fără zone expuse, diferență de nivel mai mică de 600m, orice anotimp): 1:14

drumeție montană, nivel mediu-dificil (poteci mai bine sau mai puțin conturate, zone expuse, lanțuri, diferență de nivel mai mare de 600m, orice anotimp): 1:6

drumeție alpină/carpatism (poteci alpine, văi de abrupt și creste pe timp de vară): 1:4

cățărare pe stâncă/gheață/mixt: 1:2

alpinism clasic (văi de abrupt, creste, vârfuri alpine pe timp de iarnă) și schi-alpinism: 1:4

escaladă sportivă la faleza de stâncă: 1:4

schi de tură: 1:6;

via ferrata: 1:4;

cursuri de inițiere în alpinism sau cățărare pe stâncă: 1:6.

Competențe

  • Generale și conexe

Ghidul montan are competențe în toate domeniile montane principale (drumeție, cățărare pe stâncă, alpinism, schi), dar și în cele conexe, precum navigație montană, manevre de coardă și de salvare, cățărarea pe structuri artificiale sau canyoning. În plus, ghidul montan își instruiește, consiliază și sfătuiește clienții în legătură cu tehnicile necesare și cu achiziționarea și utilizarea echipamentului.

Ghidul montan este la curent cu toate noutățile și inovațiile legate de tehnicile utilizate și participă periodic la module de dezvoltare profesională continuă (CPD), organizate de asociațiile profesionale din domeniu.

  • Prim ajutor

Ghidul montan este pregătit să acorde primul ajutor în cazul producerii unui accident, fiind cel mai în măsură să facă asta până la sosirea serviciilor specializate. Într-un astfel de caz, ghidul se îngrijește în primul rând de clienții săi, și după aceea, dacă este posibil, acordă ajutor și altor persoane rănite, fără a-și pune în pericol propria persoană.

Responsabilitate

Ghidul montan înțelege că activitățile montane prezintă un anumit grad de risc și ia toate măsurile pentru gestionarea corectă a acestuia. El se asigură că riscurile sunt înțelese corect de client.

Ghidul montan ia toate deciziile care privesc siguranța grupului și, atunci când deciziile sale constau în modificarea sau anularea unei ture, explică clienților motivele sale.

Ghidul montan respectă și protejează mediul înconjurător și este un exemplu pozitiv pentru cei din jurul său.

Profesionalism

Ghidul montan este atestat profesional conform prevederilor legale în vigoare pentru calificarea ghid montan și oferă toate informațiile legate de aceasta. El cunoaște și respectă statutul profesiei și este informat în privința responsabilităților legale și morale pe care le are. Ghidul montan are toate competențele la zi, inclusiv cele care necesită înnoire periodică (cursuri de prim ajutor).

Ghidul montan aderă la codul de conduită al asociației profesionale din care face parte. Dacă nu este cazul, observă, respectă și urmează practicile profesionale ale organizațiilor internaționale (UIAGM și UIMLA). Este de preferat ca ghidul montan să fie titularul unei polițe de asigurare de răspundere profesională civilă.

Ghidul montan încheie un contract cu clienții săi, fie în formă verbală, fie scrisă. Factura fiscală este mijlocul care probează această convenție.

Alte atributii ale unui ghid montan

Ghidul montan este amabil și oferă ajutor altor ghizi montani sau altor turiști. Colaborează cu autoritățile competente în vederea semnalării și soluționării oricărei situații anormale sau periculoase la care este martor.

Ghidul montan respectă legea și obiceiurile în domeniul montan al statului în care își desfășoară activitatea. Ghidul montan este dator să respingă orice propunere lipsită de etică sau legalitate sau care prezintă un grad prea mare de risc.

 

Acestea sunt principalele atributii ale unui ghid montan. Cu câteva excepții referitoare la atestarea profesională sau aspecte financiare, ele se aplică oricărei persoane care organizează și însoțește grupuri de persoane pe trasee de munte (organizare, prim ajutor, responsabilitate). Desigur, lista poate fi oricând completată, în funcție de evoluția profesiei sau de recomandările forurilor din domeniu.

1 thought on “Ghid montan – atributii și prerogative”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.