Cozia sălbatică, toamna

Pe valea Oltului, în inima Vâlcii, se înalță o frumoasă cetate. Cu turnuri atârnate amenințător asupra abrupturilor, cu pereți verticali ce țâșnesc din pădurile dese și cu creste înguste, crenelate, ce urcă sinuos către înalt, Cozia este o bijuterie unică.

Parcul National Cozia se află situat la o aruncătură de băț de Râmnicu Vâlcea. În apropierea sa se află Manastirea Cozia, celebra ctitorie a lui Mircea cel Bătrân. Prin formele sale de exprimare – relieful, rocile și vegetația – Cozia reprezintă un punct unic pe harta turistică a României, unul care merită vizitat și savurat din plin.

În primăvară ajunsesem în Cozia într-o tură organizată pe carpați.org, în care am avut alături 8 persoane dornice de a descoperi ineditul locurilor. Am avut parte de un veritabil amestec de anotimpuri, cu o primăvară verde-crud la poale și pudra iernii în zona înaltă. La coborâre am avut parte de ceață, așa cum m-am obișnuit în ultimii ani de plimbări prin Cozia. Ceața adaugă însă mult farmec traseelor de munte, astfel că prezența ei nu mai este demult pentru mine un lucru trist.

La sfârșit de octombrie primesc invitația Dianei de a reveni în Cozia și mă codesc necaracteristic de mult. Până la urmă mă las înduplecat și pornim spre malul Oltului. E un bun prilej să descoperim Cozia sălbatică, prin locuri în care îmi doresc de mult să ajung. Valea Gardului, cea care-și curge atât de frumos apele în cascada cu același nume, ne va călăuzi pașii până în Șeuța Doctorului. Aici, la poalele Colților Foarfecii, este montată o plăcuță în amintirea doctorului Petre Măldărăscu, un mare iubitor al Coziei. Despre inițiativa sa de a cultiva florile de colți în condiții de oraș puteți citi aici.

Cu un fior al iernii în jurul nostru, căci vântul a început să sufle tare și fulgi de nea au început să cadă, admirăm Amfiteatrul Coziei. Sunt zone sălbatice și încâlcite. Pline de farmec. Ninsoarea măruntă încetează brusc, iar noi ne reluăm drumul pe culme. Până pe prispa stânei Foarfeca, vântul ne-a tot biciuit, ba ne-a și chiciurat cât să ne amintească de iarna ce ne paște după colț. A fost fain. De sub genunea Amfiteatrului se ridicau fuioare de ceață, se roteau deasupra noastră, ne învăluiau și-apoi dispăreau. Mai sus ninsese în toată regula, acele molizilor fiind pline de chiciură, însă sub un cer albastru și frumos. Am revenit la toamnă, după o iarnă de jumătate de ceas!

Cabana a fost ocupată de un grup de dihănii bipede, gata de orgii bahice și zarvă. Am avut noroc de loc în zonă, am fost chiar retrași și liniștiți în colțișorul nostru, însă am rămas cu gust amar pentru maimuțele albe care ajung cu mașinile pe munți. A câta oară? …

Natura are numai de suferit de pe urma oamenilor. A înlesni accesul maselor în inima ei înseamnă a condamna zona la zgomot, mizerie, poluare și prost gust. Natura trebuie respectată și iubită. Pentru asta este necesar să ne educăm copiii, să fie mai buni decât noi. Ei vor schimba lumea.

Dimineața ce-a urmat a fost senin peste Cozia. Mare-mi fu surpriza, căci, așa cum vă aminteam, de ceva vreme nu mai văzusem cer senin dimineața pe malul Oltului! Am sărit din pat și-am luat calea platoului de sub releu și-am tot privit spre Durduc și spre răsărit. Lumina caldă a soarelui se împletea minunat cu molizii plini de chiciură. Cred că a fost un moment perfect de trecere la iarnă.

Am coborât spre poiana fostei stâne Rotunda, de unde am pornit spre Văratica, pe o muchie frumoasă și sălbatică. A fost o zonă faină, pe care nu o cunoșteam, și un bun prilej de a-mi lua la revedere de la toamna ce-a trecut.

În inima României, Cozia e un munte superb și surprinzător. Nu-l ocoli și calcă-i pragul codrului!

Mai multe imagini din plimbarea de toamnă în Cozia, aici.

În calitate de ghid montan autorizat, organizez ture diverse în Carpați. Te invit să le descoperi frumusețea alături de mine!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.