Creasta Frumoasa din Calinet, Piatra Craiului

Creasta Frumoasa din Calinet este un traseu clasic de cățărare pe stâncă din Piatra Craiului. Dor mi-era de calcarul Piatrei și de  Padina lui Calinet! Rege între munți, minunata sa creastă și labirintul de stânci al versantului vestic fac din Parcul Național Piatra Craiului una dintre cele mai îndrăgite creații ale naturii din Carpați.

Situat în centrul României, în apropierea Brașovului, Parcul Național Piatra Craiului este o destinație populară pentru drumeți, pasionați de carpatism și cățărători, iar pe timp de iarnă, și pentru alpiniști. Turismul în Piatra Craiului își are rădicinile acum mai bine de un secol, primii turiști fiind conduși de ciobanii și vânătorii din zonă, deveniți ulterior primii ghizi montani SKV.

Pe Creasta Frumoasa din Călineț ajungem după frumoasa excursie de mai multe zile din Bucegi, organizată pentru membrii carpați.org ce doresc să descopere mai mult din fascinanta lume a Bucegilor. Creasta Frumoasa este un traseu clasic de cătărare pe stâncă, purtând semnătura lui Ionel Coman, unul dintre cei mai prolifici cățărători din perioadele interbelică și de început a comunismului. Padina lui Călinet este, cu labirintul său de vâlcele, creste, țancuri și pereți, unul dintre leagănele cățărării pe stâncă din Carpații românești. Poate doar Coștila Bucegilor să rivalizeze cu diversitatea oferită de Padina lui Calinet!

Pornim dis-de-dimineață de la cabana Plaiul Foii și vreo două ceasuri mai târziu ajungem la refugiul Speranțelor, în apropierea fostei Cabane Ascunse, și ne echipăm pentru traseu. Pentru a ajunge la baza acestuia urmăm Vâlcelul Secundar al Padinei lui Călineț și urmăm un brâu format la stânga de la ieșirea acestuia, după trecerea unui pasaj surplombant, unde îi asigur pe partenerii de tură, Victor și Daniel. Brâul se strecoară pe sub Creasta Frumoasa și trece printr-o strungă îngustă, unde începe și traseul propriu-zis.

Prima lungime începe într-un horn larg, cu cu dale verticale, unde întâlnesc vreo două pitoane vechi; ating creasta în Strunga Crestei Frumoase. Până aici se poate ajunge și urmând creasta de la baza Vâlcelului Secundar al Hornului Adânc, iar traseul, sensibil mai dificil, poartă numele de Creasta Șoimilor, fiind urcat pentru prima dată de o echipă condusă de Norbert Hiemesch în 1960. Continui pe creastă și regrupez la un piton și câteva anouri peste colțuri de stâncă. Fiind vorba de un traseu clasic, chiar dacă vorbim despre calcar, pitoanele întâlnite sunt foarte vechi și trebuie privite cu circumspecție; terenul nu este foarte dificil, însă, iar posibilitățile de utilizare a protecțiilor mobile sunt numeroase.

Pasul traseului Creasta Frumoasa este în a doua lungime, însă după identificarea prizelor ideale se poate trece, chiar și în bocanci. Cu papuci de cățărat pasajul se trece fără emoții. Nu țin minte să fi întâlnit un piton decât în zona pasului, asigurând în rest la colți de stâncă. Următoarele două lungimi sunt elementare și se întind de-a lungul unui vâlcel cu vegetație până într-o șa îngustă, de unde ne orientăm spre stânga, vertical. Ultima lungime este sinuoasă și buclele echipate lungi sunt recomandate, altfel trasul corzilor va necesita un efort considerabil.

Traseul ia sfârșit într-o zonă cu jnepeni de sub Brâul de Sus, nu departe de Acul de la Amvon. Cum nu mai fusesem în zonă, iar amintirile lui Victor par un pic neclare, sunăm un prieten care ne îndrumă spre Vâlcelul cu Smârdar, pe care îl urmăm în coborâre până la fereastra prin care trecem în vâlcelul vecin – Vâlcelul cu Fereastră – de altfel, un popular traseu de carpatism de acces în Brâul de Sus și creastă. Câteva rapeluri se scurg și ajungem în Brâul Ciorânga, nu departe de refugiul Speranțelor, în lumina unui apus fermecător.

Creasta Frumoasa din Calinet este un traseu clasic de cățarare pe stâncă din Piatra Craiului și este o ocazie minunată pentru cățărătorii de nivel mediu care doresc să descopere mai multe din farmecul acestor locuri minunate.

Mai multe imagini cu aceste trasee din Piatra Craiului, Creasta Frumoasa din Calinet, Vâlcelul cu Smârdar și Vâlcelul cu Fereastră, pot fi văzute aici.

 

3 thoughts on “Creasta Frumoasa din Calinet, Piatra Craiului”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.