Moșul Fagarasului îmbrăcat în roz

La sfârșit de iunie am fost în munții Fagarasului, în căutarea plaiurilor pline de rhododendron, de un roz fascinant, dar și pentru a vizita zone necunoscute până atunci.

Munții Fagarasului se înaltă la 2544m, fiind cei mai înalți munți din România. Supranumiți Alpii Transilvaniei, Făgărașii ocupă o suprafață de 2400 de kilometri pătrați, fiind formați dintr-o creastă principală și numeroase creste laterale. Drumul Transfăgărășan traverseaza creasta de la nord la sud și este considerat de mulți drept unul dintre cele mai frumoase drumuri din România; episodul dedicat în serialul Top Gear l-a făcut faimos și pentru străini. În zona nordică, la poalele munților, Cetatea Făgăraș veghează locurile din orașul cu același nume.

Nu e niciun secret că nu mă simt atras de munții Fagarasului pe timp de vară. Accesul dificil din Bucureșți și, cel mai important, monotonia culorilor șistului cristalin, m-au ținut multă vreme la depărtare. Pe timpul iernii, însă, spectacolul vizual este măreț, iar ascensiunile alpine pot fi adesea dificile.

Revenind la plimbarea noastră, am ajuns destul de târzi în satul Breaza, la poalele muntelui. Sub căldura verii, pașii s-a târât greu de-a lungul văii Pojorta, iar răcoarea pădurii a fost mai mult decât o binecuvântare. Poteca e circulată rar și e plină de vegetație luxuriantă, cu un aer sălbatic. Un urcuș solicitant ne scoate în curtea fostei cabane Urlea, una dintre cele mai vechi cabane ale munților Făgărașului, căzută în uitare și degradare și transformată în lemn de foc de către indivizi care nu au niciun pic de respect pentru munte și natură.

Lăsăm însă cabana și amintirea ei în urmă și începem să urcăm pe culmea Moșului. Treptat, pădurea lasă loc jnepenilor și tufelor de rhododendron și, odată de ajungem în zona refugiului turistic, peisajul explodează într-o minune roz!

Fiind singuri în zonă, ne-am permis să dormim în refugiul turistic; am gătit și am hoinărit în jur, făcând o grămadă de fotografii. Rozul intens al rhododendron-ului scăldat în razele soarelui care apune în spatele culmii Cațaveiu m-a fermecat complet. A fost un apus de are, cu siguranță, îmi voi aminti peste ani.

Liniștea nopții e spartă de alarma ceasului care anunță răsăritul. Sar din sacul de dormit, arunc aparatul de fotografiat pe umăr și o tulesc afară. Urc în viteză pe vârful Moșu – cel mai înalt din apropiere – și mă bucur de un răsărit frumos, cu un soare cald care răsare peste întreaga Transilvanie. Am văzut și Bucegii!

Întors la refugiu din mini-aventura de la răsărit, trag un pui de somn pe iarbă, până se trezesc și ceilalți. Luăm micul dejun și suntem gata de plecare spre lacul glaciar Urlea și creasta principală a munților Fagarasului, urmând a coborî pe culmea Cațaveiu. La lac ajungem după puțin timp și stăm un pic pe mal; reflexiile sunt impresionante, dar apa este foarte rece. Ajungem apoi în creastă, unde privirile ne sunt atrase de acoperișul României, trapezul format de vârfurile Moldoveanu și Viștea mare.

E cald. E foarte cald. Vântul aproape că nu adie deloc, iar soarele ne arde pielea. Coborârea pe Cațaveiu, în bătaia soarelui de vară, e epuizantă, iar răcoarea pădurii e paradisul la care tânjim, însă pădurea… Pădurea nu mai este. Omul, în lăcomia ignoranței, a distrus natura. A tăiat pădurile și a schimbat iremediabil mediul în care vor trăi urmașii săi. Nu are dragoste sau respect pentru natura. Îmi vine să urlu, să plâng, sunt furios. E un adevărat dezastru.

Sadness shadows the ending. We are exhausted when we reach the car, after a very long descent through a cut down forest. I have mixed impressions. I very much loved the sunset scenery, with lots of rhododendrons around, yet the ecological disaster I just witnessed is something else.

Ajungem la câmpie cu un gust amar, obosiți după coborârea prin pădurea distrusă. Mi-au plăcut tare mult apusul și culoarea rhododendron-ului, dar dezastrul ecologic de pe culmile nordice ale munților Fagarasului e greu de descris în cuvinte…

Nu demult, câteva păduri virgine ale Carpaților românești au fost incluse pe lista monumentelor UNESCO. E un lucru foarte bun, însă, din păcate, nu schimbă faptul că pădurile Carpaților dispar cu fiecare minut petrecut și este de datoria noastră să schimbăm asta. E de datoria noastră să insuflăm dragostea și respectul pentru natură către generațiile următoare, căci natura este, deopotrivă, trecutul și viitorul nostru.

Mai multe imagini din drumeția în munții Fagarasului îmbrăcați în rhododendron poți vedea aici.

 

 

 

1 thought on “Moșul Fagarasului îmbrăcat în roz”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.