Recenzie jacheta Turbat Alay și pantaloni Turbat Cascade

În ultima perioadă am avut ocazia de a testa câteva jacheta impermeabilă Turbat Alay, pantalonii de drumeție Turbat Cascade și tricoul Turbat Cozy, și, în rândurile care urmează, voi împărtăși părerea mea în ceea ce le privește. De la bun început, doresc să subliniez faptul că această recenzie de produse se bazează exclusiv pe experiența personală avută în utilizarea lor și nu a fost în vreun fel condiționată de distribuitor.

Turbat este o marcă ucraineană, înființată după Revoluția Deminității din 2014 și intrată pe piațele internaționale, inclusiv pe cea românească, după începutul războiului desfășurat cu Rusia în prezent. Ucraina nu este străină de industria echipamentelor outdoor, mărci de prestigiu, precum Mountain Equipment, fabricând acolo jachetele lor de top. Prin urmare, fiind un mare fan al mărcii britanice, am fost foarte curios să văd ce are de oferit Turbat, disponibil în România atât prin magazinul Gorgany, cât și la comercianți autohtoni cu profil montan.

  • Jacheta Turbat Alay

Jacheta impermeabilă Turbat Alay este o jachetă de tip hardshell, cu membrană triplu-stratificată, construită la exterior din nylon 40D. Nu am reușit să aflu mai multe detalii despre tipul membranei utilizate – Turbat 3L Pro – și, deși pot bănui că este vorba de o variantă nelicențiată oferită de un producător terț, nu doresc să fac speculații. Este o membrană impermeabilă și respirabilă, așa cum sunt atâtea pe piață, de la producători mai mult sau mai puțin faimoși. Despre stratul exterior de nylon, pot spune este bine făcut, e robust și mi-a inspirat multă încredere, neavând nicio teamă la traversarea unor câmpuri cu jnepeni. Iar culoarea e un adevarat deliciu!

În ceea ce privește impermeabilitatea, jacheta Turbat Alay și-a făcut treaba foarte bine, păstrându-mă uscat pe parcursul ploilor de care am avut parte în ultimele ture. Chiar și în timpul urcării, într-o situație de activitate fizică intensă, respirabilitatea membranei a fost bună, însă aerisirile generoase de sub brațe au contribuit din plin la aceasta. Tratamentul hidrofob este foarte bun, picăturile de apă rămânând agățate de stratul exterior de nylon, care nu se udă în profunzime. Firește, odată ce jacheta va vedea mai multe utilizări, tratamentul DWR își va pierde din proprietăți și va trebui reîmprospătat.

Nu în ultimul rând, am apreciat croiala alpină a jachetei Turbat. Gluga compatibilă cu casca de alpinism, deși nu perfectă, fermoarul cu dublu sens și buzunarele accesibile în combație cu hamul subliniază acest concept. Fermoarele sunt de calitate, fiind vorba de YKK Aquaguard, poate cel mai bun fermoar de acest gen de pe piață. Greutatea declarată de 395g la mărimea M este în standardul impus de mărcile de prestigiu din domeniu. 

Mi-ar fi plăcut ca jacheta Turbat Alay să aibă un buzunar dedicat în care să fie împachetată. De asemenea, deși am menționat gluga compatibilă cu casca, croiala ar fi putut fi un pic mai bună; recunosc că aici sunt tare părtinitor, căci gluga Super Alpine HC Hood a britanicilor amintiți mai sus e greu de egalat.

+ robustă, material 40D la exterior; fermoare YKK Aquaguard

+ membrană care își face treaba;

+ aerisiri generoase sub brațe;

+ croială alpină, gluga compatibilă cu casca;

– nu are un buzunar dedicat pentru împachetare;

– gluga putea fi croită un pic mai bine.

În concluzie, mi-a plăcut Turbat Alay și o consider o veritabilă jachetă hardshell (și nu una “doar” de ploaie). Este robustă, bine croită pentru alpinism și, bineînțeles, rezistentă la elementele naturii. Abia aștept să o probez și în turele de iarnă, urmând a adăuga impresiile în această recenzie.

  • Pantalonii Turbat Cascade

Pantalonii Turbat Cascade sunt pantaloni de drumeție, modulari, realizați dintr-un material subțire, de tip softshell, elastic și care nu limitează mișcările. Mi-a plăcut încă de la început materialul, care pare de calitate (și îmi amintește de Exolite-ul britanc) și ideal pentru ture de drumeție, carpatism și cățărare de-a lungul sezoanelor de vară și toamnă. Materialul protejează bine la vânt și rezistă binișor la apă, beneficiind de un tratament hidrofob de calitate.

Pantalonii nu limitează mișcările, folosind-ui cu succes într-o tură de cățărare în Peretele Animalelor din Postăvaru. Sunt modulari, putând fi transformați, în funcție de preferințe și necesități, în pantaloni scurți. Am apreciat că, față de alte modele, fermoarul de sub genunchi nu sare în ochi într-un mod inestetic, putând trece aproape neobservat. Totuși, pentru a-i “converti”, trebuie să te descalți, căci nu există fermoare și pe exteriorul piciorului.

Cele două buzunare de pe coapse sunt utile pentru obiecte mici, însă, cel puțin în ceea ce mă privește, se simte lipsa unui buzunar în spate.

+ materialul softshell subțire, rezistent la vânt;

+ calitatea construcției;

+ versatili;

– fără buzunar la spate

În concluzie, recomand pantalonii Turbat Cascade pentru ture de drumeție de orice fel, dar și pentru carpatism și cățărare. Modelul Prut Pro folosește, din câte îmi dau seama, același material, dar cu o croială ușor diferită, mai slim.

  • Tricoul Turbat Cozy

Cu o croială clasică, tricoul Turbat Cozy este, așa cum îi spune și numele, foarte comod. Folosit timp de trei zile la rând, în ture de cățărare și drumeție, tricoul nu a dezvoltat mirosuri neplăcute sau, cel puțin, nu s-a plâns nimeni din jurul meu! Cel mai probabil, acest lucru se datorează prezenței lânii merino în compoziția tricoului, proprietățile sale antibacteriene fiind binecunoscute.

+ rezistent la mirosuri neplăcute;

+ extrem de comod;

+ se usucă repede.

O marcă cu un portofoliu considerabil, atât în privința articolelor de îmbrăcăminte outdoor, cât și în ceea ce privește echipamentul de camping, marca ucraineană Turbat pare că are de partea sa calitatea, rămânând cu o impresie mai mult decât plăcută în urma testării pieselor prezentate mai sus. Totuși, într-o piață în care concurența este mare și dominată de producători mai cunoscuți, Turbat are în față o mare provocare.

În orice caz, părerea mea este că merită să le acordați atenție și chiar să vizitați magazinul Gorgany din București, căci conceptul său este un mare pas înainte față de orice alt magazin cu specific outdoor de la noi. Și nu numai, e foarte posibil să găsiți și ceva care să vă placă pe-acolo.

 

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected.