Școala de iarnă 2019

Stânca, gheața și zăpada transformă Carpații într-un imens teren de joacă pentru pasionații de alpinism. Parcurgerea în siguranță a traselor montane de iarnă necesită cunoștințe practice despre echipamentul specific și tehnicile utilizate.

Mihai Dăițoiu, Gabriel Bazacliu și Andrei Badea, ghizi montani atestați, vă invită la Școala de iarnă 2019!

Orice iubitor de munte care dorește să abordeze trasee care sunt rezervate doar alpiniștilor pe timp de iarnă este așteptat, oferindu-i posibilitatea de a-și însuși cunoștințele necesare într-o manieră temeinică și serioasă în cadrul Școlii de iarnă.

Vom crea o atmosferă prietenoasă, bazată pe respect, încredere și dialog, care să vă ajute să descoperiți frumusețea iernii în traseele de abrupt și să îndrăgiți muntele în anotimpul alb.

Pe parcursul a patru zile veți deprinde cunoștințele necesare pentru abordarea în siguranță a traseelor de alpinism pe timp de iarnă. Veți învăța despre echipamentul specific, despre deplasarea pe gheață și zăpadă,  despre amaraje, manevre de coardă și noțiuni de nivologie. O deosebită atenție va fi acordată utilizării colțarilor și pioletului, ambele fiind esențiale pentru orice pătrundere în abrupt în anotimpul alb. De asemenea, vom discuta și despre aspectele practice și teoretice ale organizării unei ture de iarnă în zone de abrupt.

Școala se va ține în Piatra Craiului, în zona cabanei Curmătura. După însușirea corectă a folosirii echipamentului de iarnă și a tehnicilor aferente, sub atenta supraveghere a însoțitorilor veți participa la ateliere practice. În funcție de starea și calitatea zăpezii, una dintre zile va fi rezervată pentru o tură în zonă, în care să consolidați și să completați informațiile și tehnicile dobândite.

Cele patru zile de aplicații teoretice și practice vă vor asigura cunoștințele minime necesare pentru a putea aborda în siguranță traseele de iarnă. Ele NU sunt suficiente pentru a vă considera formați în acest domeniu, însă vă vor fi de un real folos în dezvoltarea voastră alpină sau în diverse situații pe munte pe timp de iarnă.

Echipamentul necesar este următorul:

 • cască de alpinism;
 • haine călduroase, rezistente la vânt și umezeală (se va sta mult afară!);
 • bocanci de iarnă, rezistenți la frig și umezeală, compatibili cu colțari;
 • colțari compatibili cu bocancii;
 • piolet de tură;
 • anou 120cm, două carabiniere cu filet, dispozitiv de filare;
 • mănuși (cel puțin două perechi), căciulă, buff;
 • parazăpezi;
 • lanternă frontală;
 • ochelari de soare;
 • trusă medicală individuală;
 • termos cu ceai cald.

Echipament recomandat:

 • ham de alpinism;
 • bețe trekking;
 • cremă cu protecție solară.

Echipamentul comun (corzi, carabiniere, asigurări, lopeți, sonde etc.) este asigurat de către ghizi. Unele piese din echipamentul obligatoriu pot fi puse la dispoziție  de către ghizi, în număr limitat.

Numărul maxim de participanți: 12.

Cazarea va fi la Cabana Curmătura, în condiții de dormitor comun, apă la izvor și toaletă ecologică în exteriorul cabanei; la cabană se pot comanda mâncare gătită, cafea, ceai și băuturi alcoolice.

Costul include ghidajul și echipamentul comun. Costurile adiționale vor fi cazarea la cabana Curmătura (105 lei, rezervările sunt deja făcute), transportul și alte cheltuieli personale. Înscrierea se face prin completarea formularului de participare, după care vei fi contactat cu detalii legate de plata avansului pentru rezervare.

Mihai Dăițoiu este ghid montan autorizat și ghid național de turism (atestat nr. 5956/2018) si are experienta in munți din afara țării (Alpi, Caucaz, Pamir).
Gabriel Bazacliu este ghid montan autorizat și ghid de turism (atestat nr. 5093/2015), este specializat la AGMR și are o vastă experiență în alpinism și ture de iarnă în Carpați, dar și în Alpi, Tatra și Noua Zeelandă.
Andrei Badea este ghid montan autorizat și ghid de turism (atestat nr. 5921/2017) și membru aspirant al Societății Ghizilor și Liderilor Montani, asociație profesională din România afiliată internațional la UIMLA.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.