Școala de cățărare 2019

Urcarea în siguranță a unei văi alpine, urcarea unui traseu de escaladă sau parcurgerea unui traseu de cățărare pe stâncă necesită cunostințe comune despre echipament, utilizarea și caracteristicile acestuia, despre tehnici de asigurare și de rapel și despre cățărarea pe stâncă.

Mihai Dăițoiu (Via Aventura) și Gabriel Bazacliu (Romanian Mountain Sense), ghizi montani, va invită la Școala de Cățărare 2019!

Orice iubitor de natură care dorește să descopere și o altă latură a muntelui decât cea turistică are nevoie de aceste noțiuni. Fie că te-ai cățărat doar la sala de escaladă, că ai parcurs câteva văi de abrupt și dorești mai mult sau ești complet începător în ceea ce privește stânca,  îți oferim posibilitatea de a-ți însuși tehnicile de bază într-o manieră temeinică și serioasă în cadrul Școlii de Cățărare!

Vom crea o atmosferă prietenoasă, bazată pe respect, încredere și dialog, care vă va ajuta sa vă depasiți orice temeri legate de cațarare, care vă va stimula încrederea în sine și puterea mentală și care, sperăm, să vă determine să îndrăgiți alpinismul în ansamblul său.

Pe parcursul a două zile, veti deprinde tehnicile de bază ale cățărării pe stâncă în condiții de siguranță, veti învăța nodurile uzuale folosite în alpinism, veți descoperi cum sa vă controlati emoțiile și frica de cădere și veti afla noțiuni legate de echipamentul de alpinism și escaladă. O atenție deosebită va fi acordată coborârii pe coardă (rapelului), întrucât această tehnică, deși considerată un lucru simplu la o primă vedere, este o manevră care necesită proceduri și precauții adesea uitate sau nefolosite de cei pe care, ocazional, îi puteți lua ca exemplu pe munte.

Școala se va ține în zona Peșterii Muierilor – Cheile Galbenului, o pitorească zonă a Olteniei de sub munte și un paradis pentru cățărători și alpiniști. După însușirea corectă a folosirii echipamentului și a procedurilor de securitate, sub atenta supraveghere a însoțitorilor vă veti cățăra în siguranță pe traseele de escaladă din zonă și veți face rapeluri, pentru a stâpâni bine această tehnică importantă. Spre seară vom continua și dezvolta discuțiile din timpul zilei despre cățărarea pe stâncă, cu subiecte precum amenajarea unei regrupări, tipuri de forțe care sunt implicate în cazul unei căderi și diverse tipuri de asigurări.

Cazarea se poate face la una dintre pensiunile din zonă, unde se poate servi și masa, sau, dacă se dorește, la cort. Vă stăm la dispoziție pentru recomandări de pensiuni, iar dacă optați pentru cort, acesta se va împărți între participanți și veți avea nevoie de sac de dormit de trei sezoane și izopren/saltea.

Echipamentul necesar este următorul:

  • cască de alpinism;
  • ham de alpinism;
  • papuci de escaladă;
  • dispozitiv de filare;
  • anou 120cm, 2 carabiniere cu filet;
  • haine comode pentru cățărat;
  • pantaloni lungi și bluză polar, jachetă călduroasă sau pufoaică (seara și dimineața va fi frig!);
  • jachetă sau pelerină de ploaie;
  • lanternă frontală;
  • trusă medicală individuală.

Echipamentul comun (corzi, carabiniere, bucle echipate, dispozitive de asigurare etc.) este asigurat de către ghizi. Echipamentul tehnic personal poate fi pus la dispoziție de către ghizi.

Număr de participanți: 8.

Costul include ghidajul și echipamentul comun. Nu sunt incluse transportul și alte cheltuieli personale. Înscrierea face prin completarea formularului de înscriere, după care vei fi contactat cu detalii pentru plata avansului de rezervare.

Gabriel Bazacliu este ghid montan autorizat și ghid de turism (atestat nr. 5093/2015); Mihai Dăițoiu este ghid montan autorizat și ghid național de turism (atestat nr. 5956/2018). Ambii ghizi au experiență îndelungată în alpinism și escaladă, atât în spațiul carpatic, cât și în afara acestuia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.