Pe munte cu Back to Nature, în 2019

Peste câteva zile întoarcem fila lui 2019 și e momentul să facem o scurtă retrospectivă a activității Back to Nature din acest an. Odată cu sosirea Brăduțului în familie, prioritățile s-au schimbat un pic, iar timpul liber s-a micșorat considerabil; activitatea montană a fost plină, în principal, de ture ghidate, alături de clienții Back to Nature, iar cele câteva activități împreună cu colegii din Societatea Ghizilor și Liderilor Montani și plimbările de amator și-au găsit cu greu locul. A fost un an cu multe ture de drumeție și carpatism, de cățărare pe stâncă și alpinism, iar mai jos voi trecerea în revistă turelor organizate ca ghid montan autorizat:

În ianuarie am avut o tentativă de a urca pe vârful Lespezi, în munții Făgărașului, însă condițiile de zăpadă nu au permis depășirea în siguranță a porțiunii stâncoase de la 2200m. Ne-am bucurat însă de o zi superbă pe munte și de crestele pline de zăpadă.

Spre sfârșitul lunii am mers în Piatra Craiului, unde am organizat Școala de iarnă, un eveniment dedicat celor aflați la început de drum în alpinism.

Creasta Pietrei Craiului ne-a făcut cu ochiul într-o zi de februarie, și-am plecat cu noaptea-n cap pentru a vedea culorile răsăritului de la înălțime. Razele ne-au prins din urmă undeva sub vârful Turnu, iar restul zilei l-am petrecut agale pe creasta nordică, până la vârful Ascuțit și-apoi pe oglinda gheții din Prăpăstii. Citește mai multe despre părerea Ralucăi aici.

Tot în februarie am ajuns și în munții Grohotișului, pe rachete de zăpadă, petrecând o noapte de iarnă la cort, privind spre luminile văii. Chiar dacă n-am reușit parcurgerea traseului propus, ieșirea a fost frumoasă, cu vânt și peisaje inedite spre Ciucaș și Tătaru.

După sosirea brăduțului, am reluat activitatea profesională de ghid montan în iunie, când am ajuns în Cheile Râșnovului pentru o zi petrecută la faleza de cățărat, în care am susținut un scurt atelier de recapitulare a principiilor cățărării libere, ale verificării echipamentului înainte de traseu și de exersare a rapelului cu extindere și auto-asigurare.

Aniversarea primului an Back to Nature a avut loc în Bucegi, pe versantul sudic al muntelui Moraru. Am străbătut Brâul de Jos până la capătul acestuia, unde am atins baza Mănușii Morarului după urcarea unui vâlcel umed, friabil și cu pământ sfărâmicios. În continuare, peste fețe de iarbă am ajuns în binecunoscuta potecă a Brâului Mare, pe care am urmat-o în coborâre până în traseul turistic al Văii Cerbului. Toți participanții au fost extrem de încântați de frumusețea locurilor și au trecut cu bine peste micile emoții de abrupt. Pe întreaga durată a turei am oferit detalii despre toponimia locurilor văzute, informații despre alte trasee de carpatism sau de cățărare pe stâncă din zonă, dar și frânturi de istorie montană autohtonă. Ploaia ne-a ocolit, iar culoarea și parfumul florilor de vară au întregit tabloul unei zile minunate petrecute pe munte.

La început de iulie am ajuns în munții Făgărașului, alături de un grup de cei de la Cunoaște-ți Țara. Am parcurs circuitul complet al căldărilor glaciare Capra si Bâlea, iar cei mai mulți dintre turiști au dormit pentru prima dată la cort pe munte. A fost o ieșire frumoasă, frumusețea căldărilor glaciare și culorile apusului fiind încântătoare pentru toată lumea.

Tot în iulie am făcut o frumoasă tură de cățărare pe stâncă în Cheile Râșnovului, parcurgând câteva lungimi din traseul Creasta Generalului (3B, 6+, 4A0). Traseul este unul accesibil celor care doresc să facă pasul către trasee de mai multe lungimi și doresc să consolideze noțiunile din cadrul unui curs de cățărare.

Am ajuns și pe Acele Morarului, unul dintre traseele emblematice ale Bucegilor. Am fost înșoțit de Diana și Alex de la GreuLaDeal.ro. Am pornit în traseu prin Brâul Acelor, a cărui ramură nordică străbate unele dintre cele mai frumoase și sălbatice locuri din Bucegi. Am fost surprinși să descoperim că Acele pot fi aglomerate chiar și în timpul săptămânii; ora înaintată a grăbit retragerea după Degetul Roșu, coborând spre Valea Cerbului pe același Brâu al Acelor, pe ramura-i sudică de această dată.

Sfârșitul lunii lui cuptor ne-a purtat pașii în nordul Coștilei, printr-o zonă fermecătoare, pe Valea Țapului și Hornul Ascuns din Colțul Mălinului. Pe urmele înaintașilor interbelici, am urmat acest itinerar pitoresc al munților Bucegi, gustând la maxim din micile plăceri avute la dispoziție: cățărare, pasaje expuse, traversări prin jnepeni și hățașe de capre, toate într-unul dintre cele mai grandioase ținuturi ale acestor munți spectaculoși.